کیت آزمایشگاهی تشخیص تب دنگی
کیت تشخیص ویروس تب دره ریفت SFTSV ، تب دنگ GA Arbo Hemorrhagic OneStep RT-PCR ﻗﺎدر ﺑﻪ ﺗﺸﺨﯿﺺ ﮐﯿﻔﻰ وﯾﺮوسﻫﺎى ﻧﺎﻣﺒﺮده ﺑﻪ ﻃﻮر ﻫﻤﺰﻣﺎن ﺑﻪ روش TaqMan Time Real PCR در ﯾﮏ ﻣﺮﺣﻠﻪ ﻣﻰﺑﺎﺷﺪ و از دادهﻫﺎى اﯾﻦ ﮐﯿﺖ ﻣﻰﺗﻮان ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﯾﮏ ﻋﺎﻣﻞ ﮐﻤﮏ ﮐﻨﻨﺪه در ﺗﺸﺨﯿﺺ اﺳﺘﻔﺎده ﮐﺮد.
ﻣﺨﻠﻮط ﭘﺮاﯾﻤﺮ و ﭘﺮوب اﯾﻦ ﮐﯿﺖ ﺑﻪ ﺻﻮرت Triple target gene ﺑﻮده ﮐﻪ ﻧﻮاﺣﻰ ﺣﻔﺎﻇﺖ ﺷﺪه از وﯾﺮوس ﺗﺐ دﻧﮓ، SFTSV و ﺗﺐ دره رﯾﻔﺖ را ﺷﻨﺎﺳﺎﯾﻰ ﮐﺮده، ﮐﻪ در ﺻﻮرت ﺷﻨﺎﺳﺎﯾﻰ ﺗﻮﺳﻂ ﻣﺨﻠﻮط واﮐﻨﺶ ﻣﻮﺟﻮد در ﮐﯿﺖ، اﯾﻦ ﻧﻮاﺣﻰ ﺗﮑﺜﯿﺮ ﺷﺪه و آزادﺳﺎزى ﺳﯿﮕﻨﺎل ﻓﻠﻮرﺳﺎﻧﺲ اﯾﺠﺎد ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ دﺳﺘﮕﺎه Time Real PCR ﺳﻨﺠﺶ ﻣﻰﺷﻮد. ﮐﻨﺘﺮل داﺧﻠﻰ در اﯾﻦ ﮐﯿﺖ ﺷﺎﻣﻞ ﻃﺮاﺣﻰ ﭘﺮاﯾﻤﺮ و ﭘﺮوب اﺧﺘﺼﺎﺻﻰ ﺑﺮاى RNA ژن RNase P ﺑﻪ ﺻﻮرت اﻧﺪوژن ﻣﻰﺑﺎﺷﺪﮐﻪ ﻋﻼوه ﺑﺮ ﺑﺮرﺳﻰ ﻣﺮاﺣﻞ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺮدارى و اﺳﺘﺨﺮاج اﻟﮕﻮ، ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻗﺎﺑﻞ ﻗﺒﻮل RNA اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪه را ﻣﺸﺨﺺ ﮐﺮده ﺗﺎ ﻣﺎﻧﻊ از ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻣﻨﻔﻰ ﮐﺎذب ﺷﻮد.
تب دنگی چیست؟
تب دنگی یا dengue fever یک بیماری ویروسی است که عمدتاً توسط پشه های Aedes منتقل میشود. حتماً شنیدید که تب دنگی این روزها توی اکثر شهرها شایع شده. توی این کلیپ میخواهیم درباره این بیماری، راههای انتقال و پیشگیری ازش صحبت کنیم. پس با ما باشید!
ویدیو تب دنگی
پشه آئدس Aedes
تب دنگی یا dengue fever یک بیماری ویروسی است که عمدتاً توسط پشه های Aedes، به ویژه Aedes aegypti منتقل می شود. این بیماری توسط ویروس دنگی ایجاد می شود که دارای چهار سروتیپ مجزا است (DENV-1، DENV-2، DENV-3 و DENV-4).
تب دنگی از نیش پشه آئدس منتقل میشه اما این انتقال فقط زمانی رخ میده که این پشه قبلاً فردی رو که ویروس رو داشته نیش زده باشه. در غیر این صورت، نیش این پشه خطر خاصی نداره.
پشه آئدس، که به پشه ببری معروفه، بدن خالخالی و اندازهای حدود یک سانت داره. این پشه بیشتر تو مناطق گرم و معتدل پیدا میشه. از محیطهای تاریک مثل لاستیکهای کهنه خوشش میاد و هر جا که آب راکد یا وسایل پلاستیکی دور هم جمع بشه، احتمال حضورش بیشتر میشه.
علائم تب دنگی چیست؟
علائم معمولاً 4 تا 10 روز پس از گزش توسط پشه آلوده ظاهر می شود و می تواند شامل موارد زیر باشد:
– تب شدید ناگهانی
– سردردهای شدید
– درد پشت چشم
– درد مفاصل و عضلات
– خستگی
– بثورات پوستی
– خونریزی خفیف (مانند خونریزی بینی، خونریزی لثه)
در موارد شدید، می تواند منجر به تب خونریزی دهنده دنگی (DHF) یا سندرم شوک دنگی (DSS) شود که می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
.
این بیماری رو به عنوان تب استخوانشکن میشناسند و علامت اصلیش تب شدید است. سایر علائم شامل سردرد، کمردرد، حالت تهوع و استفراغ، درد پشت چشم، جوش و حساسیتهای پوستی و گاهی خونریزی از لثه است. نرخ مرگ و میر این بیماری حدود ۲ تا ۵ درصد هست و هرچی سیستم ایمنی فرد ضعیفتر باشه، احتمال مرگ بیشتر میشه. سالمندان، زنان باردار و کودکان جزو گروههای پرخطر به حساب میان. نکته مهم اینه که افرادی که قبلاً به تب دانگی مبتلا شدن، ممکنه در نوبت بعدی به فرم شدیدترش دچار بشن.
برای کنترل این بیماری، بهترین کار جلوگیری از تخمگذاری پشه آئدس است. این پشه در آبهای راکد مثل گلدانها و تایرهای خودرو تخم میگذارد و حتی در شرایط سخت هم تخمش زنده میماند. بنابراین، حذف مکانهایی که برای رشد این پشه مناسب هستند، مثل جمعآوری لاستیکهای فرسوده و خشک کردن آبهای راکد، بهترین راه پیشگیری است.
تب دنگی عمدتاً از طریق پشه منتقل میشه، برای پیشگیری، بهترین کار کنترل گزش پشهست.
برای اینکه در معرض پشه آئدس نباشیم، بهتره از نگهداری آب راکد تو خونه خودداری کنیم و لباسهای پوشیده و روشن بپوشیم.
تشخیص تب دنگی چیست؟
تشخیص اغلب بر اساس علائم بالینی است و می تواند با آزمایش های خونی که ویروس یا آنتی بادی های تولید شده در پاسخ به عفونت را شناسایی می کند تأیید شود.
.
- تست های سرولوژیکی : این آزمایش ها آنتی بادی های تولید شده در پاسخ به ویروس دنگی را شناسایی می کنند. آنها معمولا در مراحل بعدی عفونت استفاده می شوند.
- تست آنتی بادی IgM و IgG:
– آنتی بادی های IgM: به طور معمول نشان دهنده یک عفونت اخیر است که معمولاً در روز پنجم بیماری قابل تشخیص است و ممکن است برای چندین هفته باقی بماند.
– آنتی بادی های IgG: نشان دهنده عفونت های گذشته است و معمولا دیرتر ظاهر می شوند و مدت بیشتری در بدن باقی می مانند.
2. تست های اسید نوکلئیک (NAT)
این آزمایشها وجود RNA ویروسی را تشخیص میدهند:
– PCR (واکنش زنجیره ای پلیمراز):
– روش بسیار حساس و اختصاصی که می تواند RNA ویروس دنگی را تشخیص دهد. در مرحله اولیه بیماری (معمولاً در هفته اول بیماری) بیشترین تأثیر را دارد.
3. تست های تشخیصی سریع (RDT)
این آزمایش ها نتایج سریعی را ارائه می دهند و می توانند آنتی بادی ها یا آنتی ژن ها را شناسایی کنند:
– تست آنتی ژن NS1 دنگی:
– پروتئین غیر ساختاری 1 (NS1) ویروس دنگی را تشخیص می دهد. می توان از آن در چند روز اول بیماری استفاده کرد و در تشخیص زودهنگام عفونت حاد دنگی مفید است.
4. پایش شمارش پلاکت
اگرچه این روش آزمایش مستقیمی برای شناسایی تب دنگی نیست، نظارت بر تعداد پلاکت ها می تواند اطلاعات مهمی را ارائه دهد. دنگی اغلب باعث ترومبوسیتوپنی (تعداد کم پلاکت ها) به خصوص در موارد شدید می شود.
5. شمارش کامل خون (CBC)
CBC ممکن است علائم عفونت، مانند افزایش تعداد گلبول های سفید خون (لکوسیتوز) یا سطوح پایین هماتوکریت را نشان دهد که می تواند نشان دهنده نشت پلاسما باشد، یک عارضه دنگی شدید.
درمان تب دنگی چیست؟
هیچ درمان ضد ویروسی خاصی برای تب دانگ وجود ندارد. مدیریت بیماری معمولاً شامل موارد زیر است:
– هیدراته ماندن
– تسکین درد با استامینوفن (از مصرف داروهای NSAID مانند ایبوپروفن و آسپرین خودداری کنید، زیرا می توانند خطر خونریزی را افزایش دهند)
– پایش علائم شدید
.
بیشتر افراد علائم خفیفی دارن و نیازی به بستری شدن نیست. با مسکن و مایعات معمولاً میشه درمانش کرد، ولی در موارد نادر ممکنه بستری لازم بشه.
پیشگیری از ابتلا به تب دنگی
اقدامات پیشگیرانه بر کاهش قرار گرفتن در معرض پشه متمرکز است:
– از مواد دافع پشه و حشره کش استفاده کنید
– لباس های آستین بلند بپوشید
– حذف آب راکد در جایی که پشه ها رشد می کنند (به عنوان مثال، در ظروف زیر گلدان ها، ناودان های مسدود شده)
– از پشه بند استفاده کنید
مشاهده سایر کیت های آزمایشگاهی تشخیص طبی
در ساینس بازار میتوانید به طیف گسترده ای از کیت های آزمایشگاهی تشخیص طبی از برند های مختلف داخلی و خارجی دسترسی داشته باشید. مشاهده کیت های آزمایشگاهی
فروش کیت های تحقیقاتی و مهندسی ژنتیک